söndag, september 14, 2008

Flytta fokus nu!

Jag hoppas att det inte är sant att den kommuninvånare som sökt en prövning av Arenafrågan nu dragit tillbaka den på grund av hot. Om det är sant så är det illavarslande för demokratins utveckling i vår stad.
Ett oppositionspartis roll är att för sina väljares räkning granska makten åt sina väljare och att visa på alternativen. Folkpartiet liberalerna har drivit en aktiv oppositionspolitik, vilket tydligen känns väldigt ovant för majoriteten. Men ger man sig in i politiken så vet man ju ofta vad som gäller, och betalar självklart ett pris för det. Ingen ska dock känna sig hotad!
I debatten har det i brist på argument blivit vanligt att kalla den som vill diskutera en annan inriktning för bakåtsträvare och utvecklingsfientlig.
Denna debattnivå och attityd tenderar att sprida sig ut i samhällsdebatten. Självklart är många människor oroliga för förändringar som kommer att drabba dem själva eller värden som de håller högt, och den oro ska också bemötas på ett respektfullt sätt. I de allra flesta fall söker kanske bara oron en förklaring och det är då nivån på debatten blir avgörande.
Listigt men farligt att döda debatten med att från början bestämma att de idéer som presenteras är de enda framåtsyftande. Alla frågorna ligger ju kvar under den våta filten.

Vem står för utvecklingen?den som tänker fritt eller den som hänger på ett ”färdigt” förslag?
Bekvämast är ju självklart att bara vara tyst och hänga på. Det kräver minst arbete och framstår även som det minst riskfyllda. Ska Kalmar bli en stad där inga beslut ifrågasätts?
Jag anser ju själv att det är först då åsikter bryts mot varandra som verklig utveckling sker. Sen får jag acceptera att jag förlorar en omröstning i en demokratisk församling.

Vad jag däremot inte accepterar det är att en enskild person som utnyttjar sin demokratiska rättighet att överklaga ett politiskt beslut, känner sig hotad! Det har tagit ett halvår för socialdemokraterna att hitta en "juridiskt hållbar" lösning och när vi förtroendevalda får förslaget presenterat för oss, ska det plötsligt fattas beslut på en vecka. Beslutsunderlaget kom indroppande efterhand.

Det enda raka nu är att Johnny Pettersson för Kalmar FF:s räkning eller kommunledningen själv lämnar beslutet för prövning i länsrätten.
Då flyttas förhoppningsvis fokus från en enskild invånare som helt oförskyllt känner sig hotad, till oss som vill att alla medborgare i vår kommun ska känna sig trygga..
Vi har en underbar kommun, som förtjänar ett debattklimat där varje enskild medborgare kan utöva sina medborgerliga rättigheter. Låt oss jobba för det!

Inga kommentarer: