torsdag, september 04, 2008

Syna korten!

När Fp lade en motion om att kalmarborna skulle få folkomrösta om utvecklingen av Norra Fjärden desarmerades vårt förslag med att det nu var ändrade förutsättningar.
Motionen om att folkomrösta om Norra Fjärden är egentligen än mera aktuell nu, när så stora områden är under förändring.

Nu röstade kommunfullmäktige ner motionen och till år 2009 års parlamentsval blir det svårt att få igenom en folkomröstning även om vi hade tillräckligt med namnunderskrifter. Det finns faktiskt inga förslag färdiga från kommunen att rösta om och majoriteten i Kalmar kan nogsamt se till att inflytandet blir minimalt för invånarna.
Hur många hann säga ett pip när nya arenan klubbades?

Vi har efterfrågat en dialog med medborgarna och det är faktiskt bättre nu med fler informationsmöten än tidigare, men än är det långt till en verklig diskussion om stadens utveckling.
Vid det senaste informationsmötet om området runt ishall och bad, var det många synpunkter som framfördes. Hur stor vikt lägger planeraren vid dessa synpunkter, när man uppenbarligen redan bestämt sig hur det ska bli?
I samband med Norra Fjärden planerna föll ett annat projekt där flera arkitekter gått samman och lobbat för att få bygga i området.
Det är inte lätt för företagarna i denna region att veta vilka regler som gäller.
Erbjud marken till den som har det bästa konceptet och som uppfyller de krav som kommunen ställer. Får kommunen den bästa betalningen?

Myten om att man ska ha en upptrampad gång till stadshuset för att komma ifråga
lever i högsta grad. Ingenting är förändrat, bara ev. kompisbyte.
För att inte vanmakten ska bli ännu större hos både invånare och företagare är det viktigt att kommunen spelar med öppna kort. Och i Kalmar är det en vänstermajoritet som sitter med kortleken.

Inga kommentarer: