lördag, januari 17, 2009

Ingen hedersam placering!

Kalmarhem ligger trea i landet. Inte på någon kvalitetslista utan när det gäller hyreshöjning i de kommunägda bostadsföretagen. Att hyresökningen differentierats till att mera likna marknadshyror innebär ju bara att några ligger ännu högre i höjning, men uppvägs av de som fått en mera normal höjning. Dessutom är Kalmarhem hyresledande och det är därför fritt fram för andra att höja lika mycket i Kalmar.

Lite underhållning var det när ägardirektiven beslutades, att höra vänsterpartiet försvara Kalmarhems nya väg mot ett kommersiellt bostadsbolag och marknadshyror, med att det bara var "tillfälligt". En demonstration i hur man slår knut på sig själv!

Kalmarhem har ju styrts av socialdemokratiska ägardirektiv och misskötts under socialdemokratiska ordföranden under många år. Jag tycker att detta bostadsbolag tillhört de bolag i Kalmar som fortare än kvickt borde sålts till företagare, som självklart är de bästa på att sköta företag. Jag har som motargument då fått veta att Kalmarhem har vi för att leva upp till kommunens sociala ansvar (det som också nu är borttaget).

Sanningen är att Kalmarhem historiskt är så illa skött och så överbelånat att det inte går att sälja. Men mer än någonsin hade Kalmarhem med sina hårt prövade anställda, nu behövt
en erfaren företagare som ägare. En bit på vägen mot normalisering hade varit stramare regler för kommunal borgen, men istället sa majoriteten blankt nej (men inlindat) till
vår motion som just syftade till att styra upp användningen av kommunal borgen.

Inga kommentarer: