fredag, januari 23, 2009

Tydligt att unionen behövs!

I onsdags kväll fick jag, genom mitt deltagande som ersättare i nationella subkommitten för Östersjöprogrammet, en genomgång av upplägget inför den kommande östersjöstrategin.
Det handlar förstås om att lyfta de fattigaste länderna inom unionen och minska klyftorna mellan de svagaste och de starkaste länderna, men även att stärka tillväxten här gentemot andra starka tillväxtområden.

I går kväll hade vi i Folkpartiet liberalerna samråd om vårt partiprogram inför sommarens val till europaparlamentet. Vi ska stöta och blöta det en gång till på länsnivå innan jag åker till partirådet med våra förslag. Partirådet är partiets högsta beslutande organ mellan våra landsmöten, och förutom länsrepresentanterna ingår även partistyrelsen.
Glädjande var att flera nya medlemmar hade sökt sig till samrådet, vilket väl visar att europafrågorna lever. Och vi behöver unionen!

Hur lätt är det inte att piska upp en hatstämning och bygga upp rädslor och misstänksamhet. Vi har under den senaste tiden sett exempel på, när människor använder skräck och terror mellan två länder för att stämpla ett helt folk, som sin fiende. Andra krafter är snabba att haka på och när bollen börjar rulla är den svår att stoppa.
Det vet vi eftersom krigen i Europa både tidigare och i nutid har startat med en liten boll som fick rulla på och växa.
Det tycker jag är viktigt att komma ihåg när vi nu snart ska välja våra ledamöter i europaparlamentet. Det finns ett motiv till varför unionen bildades, och det motivet kvarstår.

Inga kommentarer: