tisdag, september 29, 2009

Man får det man mäter!

I går tog vi beslut om delar av organisationsöversynen i Kalmar kommunfullmäktige och självklara saker som utvärdering lades in i beslutet där det fattades.
Man får det man mäter!

Alliansregeringen har inte bara infört bättre utvärdering utav skolarbetet
Utan har även infört utvärderingar inom olika branschområden.

Finansdepartementet meddelar nu att kontrollen av Personalliggarna har gett både vita jobb och sundare konkurrens. Utvärderingen visar att restaurangbranschen har redovisat över en miljard kronor i ökade löner. Det motsvarar mellan 4 000 och 6 000 nya vita jobb under åren 2007 och 2008.
En majoritet av restaurang- och frisörföretagen ger personalliggarna ett gott betyg.
Jag kan även tänka mig att tusentals arbetare på detta sätt fått bättre villkor på sin arbetsplats på grund av att de nu är synliga i statistiken. Bra uppföljning gynnar oftast de företag som sköter sig.

Utvärderingen har även funnit att systemet med personalliggare har vissa brister och utredningen föreslår därför vissa förändringar i bestämmelserna.
Utredningen har bedrivits i samverkan med berörda branschorganisationer och ger också en möjlighet till bra dialog med företagarna.

Utredningen föreslår nu att personalliggare även införs i bygg- och tvätteribranschen. Det är ju bara märkligt att utvärderingar inte skett tidigare, med tanke på att faktiskt människor kan utnyttjas ganska svårt om de inte görs synliga.
Sen borde det vara självklart att alla som kan, ska vara med och bidra till en bättre välfärd.

Inga kommentarer: