torsdag, september 17, 2009

Vi kan ännu bättre!

I går såg vi på nyheterna hur svårt några kommuner drabbats av först finanskrisen och nu lågkonjunkturen. Kalmar kommun kommer inte undan, men näringslivet här har visat sig vara robust och nya företag startas hela tiden.
Vi har en arbetslöshet som är lägre än både rikets och många kommuner och det ska vi glädja oss åt. Men vi kan ännu bättre!

Läste Johan Perssons krönika i Ölandsbladet som följer kända mönster.
Ändå blir man ju lite beklämd när man i rankingen ser företagarnas syn på Kalmar kommuns service, där vi endast stannar inom ramen för GODTAGBART. Medel i riket är sorgligt nog inte bättre.
Är det svårt att göra företagare nöjda? Jag tror vi borde klara en 4: (BRA) som medel i nästa mätning, och på sikt förstås ännu bättre.
Jämför vi med Mönsterås kommun som bedöms ha en BRA service och som dessutom förbättrat sig sen året innan, så ser vi att det ändå finns en potential.

Jag fick även idag en ögonblicksbild av Mönsterås socialförvaltning som ett mönsterexempel när det gäller socialt bistånd. De räknade med att kunna behålla sin service med ett positivt resultat även i lågkonjunktur. Och de har inte, som man kan befara, ökade bakslag i utanförskap på längre sikt.
Det är otroligt viktigt att vi tittar på hur andra kommuner gör, och ibland behöver vi inte gå längre än till grannkommunen.

Mönsterås invånare betalar 32 03% i skatt medan Kalmars invånare betalar 32, 43 % i skatt. Så vad är det som gör var service så mycket dyrare i Kalmar? Har vi högre kvalitet på något annat?

När det gäller infrastruktur bör ju båda kommunerna lida av samma dåliga infrastruktur men det märkliga är att i Mönsterås uppfattar företagarna infrastrukturen som bättre än vad Kalmars företagare gör.
En amatöranalys är naturligtvis att förväntningarna på infrastrukturen säkert är större i en stad av Kalmars storlek. Vi har det ganska förspänt i Kalmar och det finns mycket mer att ta ut av olika jämförelser men då måste man våga ta av de rosa glasögonen och börja jobba med potentialen!

Vi har i Kalmar många nätverk för företag och Sience Park som odlingsfält och det är jättebra, men vi behöver mycket bättre koppling mellan hela skolan och arbetslivet.
Det hjälper inte heller hur många företagsbesök man gör om man inte har ett tillåtande företagsklimat och släpper in entreprenörer i kommunens verksamheter.Att inte våga jämföra och mäta kommunens verksamheter med andra är inte bra. Vi har en bra verksamhet, men även den kan självklart bli bättre!

Folkpartiet har lagt många motioner i detta ämne och kommer att jobba med detta från dag 1 om vi får något att säga till om!

Inga kommentarer: