torsdag, november 19, 2009

Städa trappan uppifrån!

Inte lätt att ”borra” i delårsbokslut och budgetuppföljningar, trots att de nu är mera överskådliga än tidigare. Att följa måluppfyllelse kan man ju drömma om!
Att det är svårt att följa exploateringsverksamhetens kostnader och intäkter bekräftades dessutom av revisorernas rapport så nu kan det bara bli bättre!

Vi ska på måndag besluta över kommunledningskontorets internbudget och jag är än mer övertygad om att en fristående översyn är nödvändig. Jag har ju begärt detta i den organisationsöversyn som pågår, men det ville man inte. Jag tror att kommunledningskontorets verksamhet kan vara både kostnadseffektiviserande och kostnadsdrivande, beroende på ledning och struktur. Översiktsplaneringen t.ex. svämmar ut och verkar bli gränslös. Förmågan till avgränsning och fokusering kan nog förbättras i Kalmar kommun.

Frågade efter en uppdaterad finanspolicy här om dagen, eftersom den vi har snart är tio år gammal.
Det verkar som om grundarbetet får stå tillbaka för alla brandkårsutryckningar med markreservationer, evenemang och annat ”viktigt”.
Man undrar ju hur många dokument som ligger och möglar på hyllorna, som ingen har frågat efter ännu.

Säkert en del, för någon brist på styrdokument är det inte. Dessutom framkom det vid senaste arbetsutskottet, att det inte heller finns någon konsekvens i på vilken beslutsnivå olika planer och program beslutas. Några går till fullmäktige och i vissa verksamheter stannar de i nämnden.
Rutiner är ju till för att t.ex. göra arbetet effektivt och rättssäkert.

Inga kommentarer: