fredag, november 13, 2009

Välkommet stöd för vår bostadsmotion!

Nya förslag har kommit från finansdepartementet för att förtydliga de kommunala bostadsföretagens ansvar. Enligt förslagen ska ett kommunalt bostadsaktiebolag verka enligt affärsmässiga principer i allmännyttigt syfte. Bostadsförsörjningslagen föreslås förtydligas så att det av lagen uttryckligen framgår att kommunen har ett ansvar för att främja integration och social sammanhållning samt för att tillgodose bostadsbehovet för personer för vilka kommunen har ett särskilt ansvar.

Byggnads driver nu en kampanj för att få regeringen att betala reparationer för miljonprogrammens bostäder. Så kanske det blir till slut, men man ska komma ihåg att det oftast är kommunala politikerstyrda bostadsbolag som under alla dessa år försummat underhållet.

Det är också det som hänt i Kalmarhem AB som haft socialdemokratiska ordförande under massor av år. Trots detta har man inte lämnat några överskott att tala om.
Jag måste dock säga att bolaget nu har en Vd som arbetar förtjänstfullt för att rätta till den eftersatta ekonomin.Vi hade styrelsemöte under förmiddagen och jag kan inte vara annat än nöjd med den redovisning vi fick av Kalmarhem där.
Jag anser dock att Kalmarhem också måste orka med att uppfylla de åtaganden man har som kommunalt bolag.

Vi har lämnat en motion(förslag) om att det i segregerade områden ska stimuleras till ett mer varierat boende. Ofta är det antingen hyreshus eller är det villor. Det kan inte lösas med nya dyra bostadsrätter, utan här måste Kalmarhem öppna upp för att t.ex. omvandla befintliga hyreshus till bostadsrätter, så att människor verkligen kan göra en bostadskarriär.Alliansens förslag stöder alltså vårt förslag. Jättebra!

Jag ser fram emot ett positivt svar på vår motion!

Inga kommentarer: