måndag, april 19, 2010

läsa-skriva-räknagarantin- i Kalmar?

Dyslexi är ett av våra vanligaste handikapp och det finns ju även barn som av andra orsaker har en rejäl uppförsbacke i skolan. År 2005 fick Folkpartiet liberalerna avslag i riksdagen på en motion om läsa-skriva-räknagaranti, men bland det första Jan Björklund gjorde var att fördela 900 miljoner under tre år (2007, 2008 och 2009)till kommunerna för en läsa-skriva-räkna satsning i lågstadiet?

- Lågstadiet är skolans viktigaste del, funkar det inte där är det väldigt svårt att ta igen längre upp, sa Jan Björklund då och det är lika sant idag.
Redan då trädde barn och föräldrar fram och berättade om att de inte fick någon hjälp. Nu verkar det vara upp till varje skola att bestämma hur de vill hjälpa barn med dyslexi.

jag blir väldigt illa berörd när jag hör att det inte fungerar överallt år 2010.
Det är ett riktigt svek mot dessa barn, som redan har det motigt.
Att få hjälp i högstadiet är en självklarhet men resan dit ska vara planlagd och anpassad för varje elevs behov redan i lågstadiet. Envisa föräldrar och engagerade lärare behöver vi hela tiden, men för de barn som varken har det ena eller andra blir ju skolan oftast en lång pina.

I kväll hålls ett seminarium om läs-och skrivsvårigheter i Kalmarsalen. Tyvärr har vi gruppmöte med våra ledamöter och medlemmar inför kommunfullmäktige vid den tiden, men jag vet att det blir välbesökt så behovet är stort.

I Kalmar län saknar 30 % av eleverna en handlingsplan med insatser för dyslexi enligt en enkät som Kalmar Radio har gjort.
Det var nog inte dessa ungdomar som tillfrågades i enkäten som publicerades stort där Kalmar visade sig i topp av nöjda ungdomar.

Inga kommentarer: