onsdag, april 14, 2010

Vi som har koll på läget!

Kommunstyrelsens ordförande raljerar över att vi liberaler skrivit en motion där vi vill att kommunen erbjuder en parboendegaranti för det fall bara den ena partnern behöver ett omsorgsboende.Han beskriver att i Kalmar tillmötesgår man dessa önskningar och att detta har man talat om vid flera tillfällen. Han hänvisar till det nyaste omsorgsboendet Vasallen och det har alla partier stått bakom. Men vackra berättelser från kommunalrådet är vi vana vid i Kalmar.
Men även här har han noll koll.

I den enkät som riksdagens utredningstjänst gjort svarar Kalmar kommun att man erbjuder parboende ”i vissa fall”. Kalmar lämnar dessutom en kommentar i enkäten som lyder:” vår fråga är snarare – hur stor är denna fråga om parboende”. En axelryckning! Det är alltså upp till kommunens goda vilja och inte någon garanti.

Jag tror inte någon blir lugnad, varken av svaren från enkäten eller att kommunstyrelsens ordförande inte vet att man bara medger parboende ”i vissa fall”.
Även om inte många berörs skapar det oro att inte veta . Kalmar kommun har ingen parboendegaranti, men kanske vårt förslag får bifall. Eller … blir det parboendelöften?

När kommunen skulle införa kvalitetsgaranti i verksamheten blev det till slut en liten tumme, nämligen kvalitetslöften. Alltså aktar de sig för kvalitetsgarantier och socialdemokraternas löften vet vi ju vad de är värda!

Jag tycker att Vasallen är jättefint, men det har ju inte med en garanti om parboende att göra! Här nedan ett utdrag från protokollet med pensionärsrådets besök på Vasallen Pensionärsrådet 2009-11-25

Studiebesöket på Vasallen den 16 oktober – summering av synpunkter
Gotthild Thagemark: Lokalerna är fina men det var alldeles tyst och ingen verksamhet förekom för de boende. Under informationen sas det att många säbo-platser i kommunen var vakanta – varav 3 på Vasallen. Vem betalar för dem?
Steve Sjögren: Tomma lägenheter betalas av omsorgsförvaltningen. Under en period var ett antal lägenheter tomma – situationen var densamma i en del andra kommuner. Men nu är det inte längre så.
Hjördis Bigelius: Det saknades skriftlig information om Vasallen.
Monica Bengtsson: Kan man söka till Vasallen?
Steve Sjögren: Man kan önska när man gör sin biståndsansökan.
Birgitta Johansson: Det var en kal miljö. Det saknades nästan helt inslag av gamla möbler.
Ordföranden framhåller att allt ännu inte är färdigt på Vasallen. Lägenheterna är ljusa och fina men i köksdelen saknas kokmöjlighe-ter.
Traverserna till takliften gav ett klumpigt intryck – avsaknad av god design!
3
Vidare saknades en personlig brevlåda utanför respektive lägenhets-dörr.
Steve Sjögren: Omsorgsnämndens erfarenhet är att de boende inte använder kokplatta. Men det går att komplettera med kokplatta vid behov.
Hyran uppgår till 5000 kronor i månaden. Vasallen byggdes när det var dyrt. Kostnaden steg under projektets gång från 1200 kr per kva-dratmeter till över 2000 kr per kvadratmeter.
Roland Kindberg: Vad gäller avgifter så är grunderna för avgiftssyste-met tagna på central nivå.
Evald Olsson: Råder alla äldre att ”ge bort förmögenheten” till bar-nen eftersom avkastningen räknas som inkomst.
Beslut De synpunkter som framkommit med anledning av studiebesöket på Vasallen noteras till protokollet.

Inga kommentarer: