torsdag, januari 20, 2011

Cykelfärja ger ingen frisedel för trafikverket!

Nu finns ett förslag till cykelfärja från Färjestaden till Kalmar och det välkomnar jag. Kalmar är en kuststad och delar med Öland ambitionerna att utveckla det som gör oss än mer attraktiva. Jag tror att en cykelfärja kan vara ett utmärkt komplement till EN GRATIS CYKELBUSS, men kommer inte att vara ett alternativ för cykelpendlarna.
Vi har ännu inte sett utvärderingen av sommaren 2010 en avgiftsbelagd cykelbuss men vet ändå att det inte var ett alternativ för pendlarna.

Det går att ta ut helt olika avgift för att locka turister i förhållande till de cykelpendlare som kör bil resten av året. För pendlaren är tiden och priset viktigast och båten kräver bra väderförhållande och absolut tidtabell.
För besökaren blir varken priset eller tiden lika viktigt och jag tror att många både med cykel och utan kommer att använda båten.

Dessutom kvarstår faktum att Trafikverket har stängt av Ölandsbron för cyklister och har en skyldighet att ge dem ett kostnadsfritt alternativ. Därför kan inte Trafikverket köpa sig fri genom ett bidrag med en halv miljon för en cykelfärja som i första hand kommer att vara attraktiv för ickependlare.

Här tycker jag att kommunerna lägger sig alldeles för platt för Trafikverket.Dags att ändra på det!

Inga kommentarer: