onsdag, januari 12, 2011

Kommunerna nästa bubbla?

Läs gärna Dagen Industri Debatt idag: "Kommunerna riskerar att bli nästa finansiella bubbla.
Vad Grekland, Irland och Portugal är för EU – är kommunerna för Sverige. Men när kommunerna missköter sin ekonomi ringer inga varningsklockor, skriver Hans Jensevik, Svensk Kommunrating".

De argument som DI nu beskriver använde jag när vi sa nej till att kommunen skulle gå med i Kommuninvest. Förutom att kommuner har andra uppgifter än att driva bankverksamhet har vi nu inte ens de spärrar som banker i övrigt sätter.

Läs gärna också kommentarerna som ganska entydigt illustrerar den kommunala sjukan som från och med 2006 nått även Kalmar kommun. Att låna till investeringar och dra ner på välfärden i övrigt är framsynt.

Senast i går på kommunstyrelsen kom det fram (i texten på en detaljplan!)att plånboken öppnats för Arenabolaget som helt plötsligt inte själva ska betala de parkeringsplatser de behöver för sin Arena.Socialdemokraterna styr och ställer själva med skattebetalarnas pengar, utan beslut och utan redovisning.

I Kalmar har man sedan 1980 visat på behov av ett parkeringshus men av politiska skäl
har det bara skett en förflyttning framåt vart fjärde år. I centrum finns ett skriande behov av P-platser varenda dag, men den rödgröna majoriteten väljer att bekosta en parkering med 1100 platser som kommer att användas högst 25 gånger om året.
Denna nya kommunala kostnad finns inte redovisade i någon budget och något beslut om att kommunen nu ska stå för kostnaden är inte taget. Så går det till i Kalmar! Och vi får ju låna hos Kommuninvest.

Inga kommentarer: