onsdag, mars 16, 2011

En viktig debatt

Nu vädrar kärnkraftsmotståndare morgonluft och passar på att demonstrera. Tyvärr haglar nu felaktigheter om gamla olyckor och spekulationer för det gäller att passa på.

Vi ska absolut ha respekt för riskerna som finns med alla former av energiframställning och vad man aldrig hör någon fråga aktivisterna om är vad de föreslår i stället. Att bara säga förnyelsebar energi ger ju inte på långa vägar den energi vi behöver.

I Japan har en femtedel av deras energi slagits ut och de får ransonera el till tre timmar i taget enligt vissa uppgifter i media. I Sverige står våra reaktorer för nästan femtio procent av vår energitillförsel. Vindkraften står för nästan två procent. Jag har stor respekt för människors oro, men de som ropar på stopp nu har också ett ansvar att tala om vilka företag som ska slå igen och vilka offentliga verksamheter som ska ransonera.

Vi kommer med ny kunskap att få omvärdera även energipolitiken, så som medvetenheten om klimatförändringar drev oss att välja kärnkraft framför kol och olja.

Inga kommentarer: