tisdag, november 06, 2012

Komigen Cameron!


Storbritanniens premiärminister David Cameron tappar ledarskapet och mullrar om folkomröstning om EU-medlemsskap."då vill inte jag vara med", säger barnen, när det inte går deras väg.
England har ju liksom Sverige varit en motvillig Europe och så fort det inte går vår väg, så är det EU:s fel. Cameron sneglar protektionistiskt på "vad som är bäst för England" och protektionism är kanske det vi minst behöver just nu.
Mycket bottnar  i okunskap men den ekonomiska krisen har ju lockat fram en del märkliga beslut som tagits över folkets huvuden. Ändå är det ändå så att vi bäst löser de globala problemen vid förhandlingsbordet och inte på gatorna eller på slagfältet.

I natt väljer amerikanska folket president! Blir det en som vill ha ett öppet samhälle, eller blir det protektionismen som vinner. Ett USA som isolerar sig vill vi inte ha, men ekonomiska kriser lockar alltid fram det lilla barnet, även i presidenter och premiärministrar. "du får inte leka på vår gård" förvandlas till tullar och gränsbevakning i de vuxnas värld.

1965 drabbades rådet av ”den tomma stolens kris”. Det var Frankrikes president Charles de Gaulle som vägrade komma till EG:s sammanträden i rådet. Varför? Rätt gissat! Han var inte nöjd med jordbruksförslagen.
Så inte så mycket har hänt egentligen på dessa åren. En del även högt uppsatta vuxna  reagerar som barn när de inte får som de vill.


Inga kommentarer: