fredag, april 18, 2008

En majoritet av synnerliga skäl?

Majoriteten i Kalmar ska spara 75 miljoner och gör sitt trolleritrick med att sälja kommunens 50% Kalmar Energi till sitt eget kommunbolag med pengar som kommunbolaget får låna mot en borgen som kommunen(skattebetalarna) står för.
Av pengarna från försäljningen vill kommunen använda 50 miljoner till ett omställningsprogram för personalen. Redan i december skrev revisorerna ett brev och hade synpunkter på hur denna hantering påverkar kommunens framtida ekonomi.

De fick till svar att "synnerliga skäl" skulle åberopas för att få använda pengar från försäljning till driften. När man läser kommunallagen beskrivs synnerliga skäl som något man kan anföra i en kommun som har svår arbetslöshet, företagsnedläggningar eller sådant som inte kommunen kunnat påverka. Så tolkar jag det.
Hur Kalmar kommun under rådande högkonjunktur och med optimism hos företagen kan räknas in i "synnerliga skäl" är för mig mycket besynnerligt. Det är ju en lagtolkning som gör lagen helt verkningslös!


Att revisorerna nu kallat kommunstyrelsen och ger oss en chans att godkänna en korrekt årsredovisning är bra. Nu var det inte "synnerliga skäl" som det anmärktes på, utan svårigheten att förklara resultatet av ett trolleritrick i redovisningen.
Att vänstermajoriteter får underminera ekonomin står inte heller med i kommunallagen under synnerliga skäl, vad jag har sett, men det är säkert där tillämpningen finns.Det värsta med hela denna hantering är att de inte på allvar tar det politiska ansvaret att prioritera. Eftersom man inte förändrar grundförutsättningarna så har kommunen garanterat samma problem om några år igen.

Jag tycker faktiskt att Kalmar förtjänar bättre omdöme, med en historiskt låg arbetslöshet och skatteintäkter över förväntan. Nu ska jag strax gå ut i denna vackra stad och njuta av att det är fredag.

Inga kommentarer: