Regeringen överlämnade i dag Den nya skollagen - för kunskap, valfrihet och trygghet (prop. 2009/10:165) till riksdagen. Propositionen om en ny skollag kommer att behandlas av riksdagen under våren 2010. Lagen ska tillämpas från och med den 1 juli 2011. När det gäller vuxenutbildning ska dock lagen tillämpas från och med den 1 juli 2012.
I den nya lagen finns flera förslag som FP under flera år har lagt förslag om i olika motioner till kommunfullmäktige i Kalmar. Vi har tråkigt nog fått avslag och ibland kryptiska svar, så vi får hoppas att Alliansen vinner valet så att detta också kan genomföras nästa året. Det är verkligen bra för den enskilde eleven, men även för arbetsmiljön i skolan att vi nu äntligen ger skolan goda förutsättningar att klara av sitt uppdrag.
Ny skollag - för kunskap, valfrihet och trygghet
- Med den nya skollagen får vi en skola med högre kunskapskrav och bättre studiedisciplin, säger utbildningsminister Jan Björklund. Här är förslagen i korthet:
- Gamla IV ska bort. Eleverna ska gå program som passar dem, för att de ska kunna fortsätta plugga eller börja arbeta
- Förskolan blir en egen skolform
- Samma regler för fristående och offentliga skolor. Friskolorna ska rätta sig efter samma regelverk som kommunala skolor.
- Endast den som är behörig i ämnet ska få tillsvidareanställas som lärare eller förskollärare, med vissa undantag.
- Lektorer återinförs - nya karriärmöjligheter för lärare.
- Skärpta behörighetsregler till gymnasieskolans yrkesprogram. För att bli behörig till ett yrkesprogram i den nya gymnasieskolan ska eleven ha lägst betyget godkänt i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt i ytterligare minst fem ämnen.
- Bättre stöd till eleverna. Rättigheterna för den elev som behöver stöd och hjälp ska stärkas.
- Profilklasser i högstadiet. För elever med speciella färdigheter i ett ämne blir det tillåtet att anordna antagningstester för särskilda profilklasser från årskurs sju i grundskolan.
- Stärkta rättigheter för eleverna. Eleverna ska ha tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator inom elevhälsan, och också till studie- och yrkesvägledning. Dessutom ska alla elever ha tillgång till skolbibliotek. Detta gäller även för fristående skolor. Fler beslut än i dag kan överklagas, vilket ökar rättssäkerheten för elever och vårdnadshavare. Den som har nekats plats vid en särskild skola med anledning av "betydande ekonomiska och organisatoriska svårigheter" ges ökad rättssäkerhet.
- Ökad trygghet och studiero. Lärares och rektorers allmänna befogenheter förtydligas.
- Skolinspektionen får skarpare sanktioner. Skolinspektionen ges möjlighet till skarpare sanktioner mot de huvudmän som missköter sig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar