onsdag, mars 31, 2010

Välj originalet!

I fredags skrev jag om att socialdemokraterna gjorde vårt förslag om bussarnas trafikering till sitt eget, medan de avslog vår motion. Avslag av originalet men bifall till kopian. Nu skulle de fixa till svaret på vår motion till kommunstyrelsen, så vi får väl se...
Förklaringen från socialdemokraterna till den motsägelsefulla hanteringen på var att tjänstemannen som skrev svaret till vår motion, inte visste att socialdemokraterna lagt precis samma förslag! Varje ärende och varje svar på en motion är ett politiskt ställningstagande om vad pengarna skall användas till så inte var väl den ursäkten så bra?

Jag vet att motionerna, eftersom man i strid med kommunallagen underlåtit att besvara dem i tid, har varit framme för beredning. Är det någon som tror att inte de har haft en susning om de motioner som ska till kommunfullmäktige? De har ju tagit vårt förslag rakt av!
Men vi har, vilken ursäkt som än kommer, verkligen skäl att vara oroliga för den politiska majoritetens förmåga.
Sveriges Kommuner och Landsting pekade just på styrning och ledning som ett förbättringsområde i Kalmar kommun och här finns en potential kan man säga!

Jag har lämnat in en protokollsanteckning till socialdemokraternas förslag. Tydligen vill de inte ha en öppen diskussion om det här förslaget eftersom det stannar i arbetsutskottet. De gillar bättre att göra utspel och slippa problematisering om hur det t.ex. blir med busslinjerna vid en pendeltågsutbyggnad. FP har ju haft pendeltåg med som komplement vid yttranden om kollektivtrafiken och vi kompletterade tillsammans med Alliansen förslaget om pendeltägstrafik med just en utredning om konsekvenserna för busslinjerna.







Min protokollsanteckning till Socialdemokraternas plagiat av vårt förslag:



"För snart två år sedan föreslog Folkpartiet liberalerna i en motion om bussarnas trafikering och biljetter bl.a. ”att kommunledningskontoret får i uppdrag att i samarbete med KLT se över busslinjernas dragning, så att bussåkande till kvarteret Bilen möjliggörs direkt från Norra Kalmar”.
Vårt förslag i motionen besvaras vid arbetsutskottet idag med att ”ett förslag om trafikering Norrlidens centrum – Hansa City – Varvsholmen togs fram under 2009. På grund av det ekonomiska underskottet för kollektivtrafiken gjordes ingen beställning av denna trafik”.
Samtidigt lägger socialdemokraterna det plagiat av Folkpartiet liberalernas förslag som nu är upphov till protokollsanteckningen.

Socialdemokraternas förklaring är att tjänstemannen som skrev svaret till vår motion, inte visste att de, politikerna, lagt precis samma förslag. Varje ärende och varje svar på en motion är ett politiskt ställningstagande om vad pengarna skall användas till och jag tror inte att deras förklaring lugnar någon.
Jag anser att detta tillvägagångssätt sätter ljuset på hur socialdemokraterna i Kalmar arbetar och förutom att motionerna inte besvaras inom ett år, som kommunallagen föreskriver, borde det vara besvärande för den politiska ledningen, att man inte gör en egen politisk bedömning av en inlämnad motion, som slutligen ska behandlas av kommunfullmäktige.

Självklart tycker jag att förslaget till ändrad linjedragning är bra, och om denna del i förslaget gått vidare till kommunstyrelsen, hade jag bifallit det där. Jag har dessutom tillsammans med övriga Alliansen lämnat kompletteringar på förslaget till pendeltågstrafik."


Inger Hilmansson

Inga kommentarer: