onsdag, mars 17, 2010

Uppföljning viktigt för förtroendet!

Jag brukar ju framhålla hur viktigt det är att vi följer upp arbetet på det lokala planet, och jag tycker självklart att de Östersjöprogram jag är med och diskuterar ska följas upp.

Har därför varit på gemensamt subcommittémöte där arbetet med Nordsjöprogrammet och Norra periferiprogrammet och förstås Östersjöprogrammet, som är ”mitt” program redovisades.
Det är långt mellan dessa träffar och vi förtroendevalda har svårt att vara med varje gång så antalet tjänstemän överväger. Av snacket förstår jag att de träffas lite oftare i dessa sammanhang, och det är ju bra för här är många institutioner representerade.

Finlands ambassadör i Stockholm, Bo Lindroos, talade över ämnet vår gemensamma historia. Mycket intressant och det gav mersmak, eftersom det ju är viktigt att vi förstår ländernas ingångar även till våra olika projekt i Östersjöregionen.

Återrapportering av programmen gentemot nationella strategin och även närmare redovisning av ett Biogasprojekt som Stockholm driver tillsammans med 12 länder.

Det är många myndigheter inblandade i dessa stora projekt och vi fick också en redovisning av Trafikverkets kommande uppgifter. Efter 1 april samordnas verksamheten från de olika trafikslagen och stuprörstänkandet ska förhoppningsvis ersättas med ett mera övergripande synsätt.
Lokalkontor ska finnas och ett tydligare kundperspektiv förväntar vi oss. Kunder är alla som utnyttjar eller påverkas av transportsystemet.

Syftet är helt kort att uppnå de transportpolitiska målen
med 1. funktionsmål om tillgänglighet
och 2. hänsynsmål när det gäller säkerhet, hälsa och miljö

Ja, sen diskuterade vi hur vi ska gå vidare, och det blir förstås nya möten där de olika projekten diskuteras. Regelverken är väldigt uppstramade nu och kraven på projekten gör att man nu måste diskutera igenom på lokal och regional nivå vilken strategi man ska ha för projektverksamheten.

Nu med Lissabonfördraget, har europaparlamentet fått en ökad makt och jag, med flera tror, att kontrollen på projektverksamheten kommer att skärpas ytterligare. Det är bra för därmed ökar också förtroendet för EU:s institutioner hos oss alla som är med och finansierar dessa utvecklingsprogram.

Inga kommentarer: