fredag, april 24, 2009

Det finns inga mirakelkurer!

SKL:s analys över kommande ekonomiska förutsättningar är dyster, annat kan man inte säga. Att högkonjunktur följs av lågkonjunktur hade vi i FP redan med i våra beräkningar när vi gjorde vår budget. Därför var vi lite tuffare i våra prioriteringar men skyddade omsorg och skola mer än annan verksamhet. Alliansregeringen sänkte skatten för att det ska löna sig att arbeta och det är också bra att nu stimulera köpkraften. Vänstermajoriteten i Kalmar som inte kan enas om prioriteringar, valde att höja skatten. I ”budget i Balans” arbetet har jag ständigt efterfrågat siffror och förväntade besparingar, men ännu efter allt utredande har majoriteten ändå inte ställt sådana krav.

Vi liberaler har varit förutseende, men mot finanskriser finns inga mirakelkurer, utan nu gäller det bara att kavla upp ärmarna och prioritera ännu mera. Vi vill inte belasta skattebetalarna ännu mera.

Skolan måste självklart bli bättre på att rationalisera. Det duger inte att man rustat sig så dåligt inför den elevminskning man visste om för flera år sedan. MEN att skolan inte klarat av detta får inte drabba dagens barn! Därför undantar vi liberaler skolan i vår extra besparing . Det är en långsiktig investering! Vi vill att föräldrarna deltar i kommunens nödvändiga rationaliseringar och utvecklingsarbete för barnen. En investering i barnen är mera säkert än borgenslån till än så trevliga projekt och kostnader (29 miljoner) i Arena och Salvestad (20miljoner).

Alliansregeringen har i en av alla folkhälsosatsningar även satsat 75 miljoner på föräldrastöd i kommunerna.
Intresset har varit stort i kommunerna och vi får hoppas att vi tillhör de som kan presentera en ansökan som motsvarar de kriterier som regeringen ställer upp.
Att investera i barnen är en säker placering om man är noga med utvärderingen.
Därför kopplar regeringen också detta arbete till Öppna jämförelser.
Jag vill att människor ska flytta till Kalmar för att vi har den bästa kommunala servicen och där skolorna fylls av förväntansfulla barn och lärare. Invånarna blir då de goda ambassadörer som lockar ännu fler invånare till Kalmar!

Inga kommentarer: