måndag, april 20, 2009

Kryss i taket!

Kryss i taket! Även Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) blev nöjda till slut.
Men SKL:s budskap borde också vara att kommunerna måste omstrukturera hela sin verksamhet för att klara den kommande demografiska utveckling. Vill vi ha kommunalt självstyre så måste vi söka realistiska lösningar som håller över flera konjunkturer.


Ur deras pressmeddelande i torsdags :
”Vårpropositionen, som presenteras i dag , innehåller ett tillfälligt tillskott till kommunsektorn på 7 miljarder 2010. 2011 och 2012 ersätts detta med ökade statsbidrag på 5 miljarder.
– Det är bra att regeringen nu ger tillskott till sektorn i en tid då konjunkturen ställer stora krav på kommunernas och landstingens ekonomi, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.
– Särskilt välkommet är det att tillskotten är generella och att beskeden kommer tidigt, så att kommuner och landsting får rimliga förutsättningar att planera sin ekonomi.
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) ser också positivt på att regeringen nu satsar på att ytterligare stärka arbetsmarknadspolitiken.
– Att människor har arbete är grundläggande för våra medlemmars skatteintäkter. Att undvika en bestående arbetslöshet innebär också på sikt minskade kostnader för kommunernas försörjningsstöd.”


Att jag inte behövde korrigera mig beror på att Thomas Östros helt förutsägbart drog klamrade sig fast vid konjunkturinstitutets rapporter som en drunknande vid en livboj. Men han har med sina löften passerat utgiftstaket redan innan krisen, så orden blir ganska meningslösa.
Eller som KI:s företrädare så klokt returnerade, att regeringen ju även har en mängd andra överväganden att göra.
Mona Sahlin (som vi inte sett på ett tag) och hennes fackliga kamrater skriver säkert på 1:a maj talet, och protesterar mot orättvisor som de själva skapat under alla års regeringsinnehav.


FP:s partiledare Jan Björklund är lite mer framåtsyftande och vill att vi folkomröstar om euron så fort som möjligt! Det vill jag också.
Men vi får komma ihåg att det efter ett JA följer en tid av överväganden när man bäst ska ansluta sig till valutaområdet. Så det är inte klart förrän det är klart! Men först måste det till ett JA från svenska folket!

Inga kommentarer: