Andelen fritidspolitiker i kommuner och landsting är hög, i genomsnitt 97 procent visar en rapport från SKL (Sveriges Kommuner och Landsting). I Kalmar län är siffran ännu högre, 98 procent utför sitt politiska arbete på fritiden. Antalet fritidspolitiker säger tyvärr inte allt
om graden av medborgarinflytande.
Vi håller i Kalmar kommun just nu på med att se över den politiska organisationen, vilket betyder att varje verksamhet ses över och ett beslut fattas som ska gälla inför nästa mandatperiod.
Jag frågade vid det första mötet om vi skulle försöka formulera vad vi vill uppnå med organisationen och ev. förändring, men det var man inte intresserad av att diskutera. Då kan man ju också reflektera över varför vi före valet ska jobba med en gemensam organisationsöversyn!
Av erfarenhet genomför ju en ny S, V och M majoritet ändå sina förändringar efter valet så varför ägna en mängd mötestid åt dessa diskussioner?
Bättre hade kanske varit att först diskutera om vi vill stärka kommunfullmäktige? Effektivisera organisationen (på demokratiska processens bekostnad)? Underlätta för fritidspolitiker att klara av sina uppdrag? Decentraliserad eller toppstyrd organisation? Hur tar vi ut det bästa och hur kan vi mäta om vi gjort det bästa?
I Kalmar finns det 94 invånare per förtroendevald och jämför det med rikssnittet på 179 per invånare! Det borde ju betyda att medborgarna har ett stort inflytande jämförelsevis, eller...?
Vet invånarna om att de har en förtroendevald på arbetsplatsen? Vet de att de fikar ihop med den som fattat beslut om vattentaxan, detaljplaner och förändringar i dina barns skola?
Resan som fritidspolitiker har alla politiker gjort, och det är en viktig skola att kunna försvara sina beslut inför arbetskamraterna nästa dag.
Än viktigare är att dela den vardag och ta konsekvenserna av det som vi själva beslutar. När vi politiker beskriver alla hänsyn som ska tas, så ökar förståelsen också för förtroendeuppdraget. Det tror jag är ett sätt att få ett verkligt förtroende! Som heltidspolitiker blir nätverken utanför politiken än viktigare. Det är där besluten möter verkligheten och den förankringen får man aldrig tappa bort!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar