tisdag, maj 19, 2009

besk medicin med hallonsmak!

I dagens budget och debattartikel hyllar S,V,MP sig själva i bästa marknadsföringsstil för att de tidigt tog beslut om besparingar och höjd skatt. Ja, visst var de tidigt ute! Budget i Balans arbetet tillsammans med Alliansen påbörjades mitt under brinnande högkonjunktur, när andra kommuner gjorde stora överskott och samlade i ladorna!
Redan då var pengarna slut och lånen långt över det vanliga i Kalmar kommun! Sådant var utgångsläget när den globala krisen kom.

I stort sett gick organisationsöversynen vår väg. Det vi framfört vid tidigare översyner har nu till en stor del tagits med. Det är bara kommunledningskontoret som inte fick belysas i sin helhet.

Kalmar är en av de dyraste kommunerna att leva i. För bara några år sedan skrev FP en motion om att tillåta konkurrens inom handeln i Kalmar. Då var det bara ICA och COOP som var rumsrent enligt några i vänstermajoriteten, men det hände ändå något efter den motionen. Då var vi också bland de dyraste kommunerna när det gällde mat. Det är konkurrensutsättningen som brister i Kalmar. Kommunen vill ha in allt under sig och t.o.m. evenemang är nu övertaget av kommunen.

Idag har vi fått 72 sidor budget från majoriteten och där finns två nya satsningar. Den som bestäms av myndighetsutövning, alltså Socialförvaltningen, har fått extra pengar och Samhällsbyggnadskontoret ska göra dubbelt så många planer för pengarna . Det går dock inte att bo i en plan!
Sen är det lite skåpmat som blivit kvar sen tidigare budget eller som används en gång till och kallas nysatsning. T.ex. en ungdomssatsning på en miljon för ett år som i december anvisades till ”någon form av aktivitet” och nu går under det nyskapande namnet ”aktivitet istället för passivitet”. Som Malin sa: förvillande likt ”Avstamp” för ungdomar som ordnas av arbetsförmedlingen och som åtminstone varar i tre år.

Det talas inte så högt om alla miljonerna kommunen nu samtidigt sparar in på kärnverksamheterna efter alla år av lättsinne i Kalmar.
Majoriteten har redan före finanskrisen försatt kommunens ekonomi i ett sådant läge att varje krona måste sparas. 72 sidor, men inte så mycket nytt vid en första anblick. Det är bra att vi har en extra helgdag framför oss att läsa på denna budget inför nästa kommunstyrelse. Vi tänker även i år ta vårt ansvar som oppositionsparti och granska denna budget.

Målet för mig är att normalisera priserna i Kalmar kommun och så snart utrymme finns, sänka skatten under riksgenomsnittet. Då kanske vi också kan få fler människor att flytta till Kalmar!
När det gäller befolkningstalen och exploateringsintäkterna är det glädjande att i alla fall befolkningstalen landat på en mera balanserad nivå i denna budget. Men som sagt, mycket återstår att läsa. Och det är många vackra ord staplade på varandra.

Inga kommentarer: