torsdag, maj 28, 2009

Hur man skaffar sig ekonomiskt utrymme....

Har nu försökt att tränga in lite i den budget som majoriteten ska lämna på kommunstyrelsen om drygt en vecka.
Jag har ju tidigare kommenterat hur vänstermajoriteten trollat över pengar till sig själv genom att sälja de kvarvarande aktierna i Kalmar energi till det egna kommunbolaget. Kommunbolaget måste då låna pengar med kommunal borgen från Kalmar kommun och skulden hamnar i bolagen. Hokus pokus, så hade man ett plus i kommunen!

Ytterligare pluskonto har man skaffat sig genom att blåsa upp befolkningstalen och exploateringsintäkterna. När jag påtalade detta ville ingen stå vid det, men vänstermajoriteten fick under året justera sina siffror. I denna budget är befolkningstalen rimliga och exploateringsintäkterna nedskrivna, men inte tillräckligt för att vi ska vara på den säkra sidan i lågkonjunkturen.

Budgeten är ganska mager. Den lagstadgade verksamheten iSocialförvaltningen har fått pengar och även samhällsbyggnadsnämnden, som vi ska omorganisera nästa år enligt ett inriktningsbeslut som ska fram till nästa kommunfullmäktige.
Det pekar tyvärr på att de inte själva tror på effektiviseringen.
Mycket i organisationsöversynen har FP tidigare föreslagit men då fått nej på så jag är väldigt nöjd med inriktningen och har lagt till det vi har kvar att förändra i en protokollsanteckning som finns längst ner i detta avsnitt. Men tillbaka till budget.

Vad skulle man nu skaffa sig ett extra spenderutrymme med?
Fanns det några mer reserver kvar att krama ur kommunen innan valet 2010?

Hade de hittat något nytt sätt att skaffa sig ekonomiskt utrymme denna gång? Ja, det har de faktiskt! De väljer att beräkna räntorna för en treårsperiod framåt med endast 3 % istället för som tidigare 5 %. På kommunstyrelsen gömde man sig bakom tjänstemännen, när jag ställde frågor men det är faktiskt vänstermajoriteten som måste ta ansvar för sina beslut.

Finns det något mera kvar att krama ur kommunen? Nej jag tror faktiskt att det nu är slut på både pengar och fantasi. Det grundar jag på att vänstermajoriteten inte har tänkt att lägga någon budget i juni nästa år. Det har de redan skrivit in i denna budget.

Det finns inga ekonomiska reserver i Kalmar kommun trots att Sverige har haft högkonjunktur och den lägsta arbetslösheten någonsin innan krisen kom. Som väl är har vi välskötta företag i kommunen. Kallt räknar S,V och MP med att höja skatten igen om de vinner valet nästa år. Det får bara inte hända!




"Protokollsanteckning från Folkpartiet liberalerna
Först och främst anser vi att det förslag på en total genomlysning av kommunen som Alliansen lagt, är helt nödvändigt.
Många förändringar initierades i Budget i Balansarbetet och vi har därför
saknat och efterfrågat ekonomiska beräkningar på förslagen.
Ett uttalat mål och syfte med organisationsöversynen hade inneburit en bättre möjlighet att utvärdera förändringarna i efterhand.

Organisationsförändringarna har gått Folkpartiet liberalernas väg och många av de förslag vi tidigare lagt finns nu med. Vi nämner ändå några av våra återstående
synpunkter här:

Den politiska organisationen bestäms av varje majoritet, men den ekonomiska ramen skall vara klar före ett val. Vi anser dock att tre kommunalråd med tydligt ansvar för hela kommunens verksamhet är det mest effektiva.
Kommunfullmäktiges roll skall stärkas och förhållandet KS - KF ska genomlysas.
Demokratisk förankring och öppenhet skall vägas mot snabba beslut och handlingsmöjlighet.
Fritidspolitikernas möjligheter att hinna sätta sig in i ärendena skall beaktas.
Kommunledningskontoret var med under Central ledning och styrning som ett område
där SKL ansåg att det fanns skäl för granskning.
Del av mark-och planering bör utredas för att ingå i den nya plan- och byggförvaltningen.

Familjebadet AB bör utredas för samgående i Kultur- och fritid förvaltning.
Industriparken AB bör läggas in i KIFAB AB
Destination Kalmar AB har under perioden samorganiserats med slottets och turistbyråns verksamheter, och vi har ännu inte sett utvärderingen.
Hittills har de förväntade samordningsvinsterna inte varit synliga i ekonomiska resultat.
Vi anser att Evenemang och övriga tjänster (7 miljoner år2009) kan överlämnas med förtroende till näringslivet. "

Inga kommentarer: