måndag, maj 25, 2009

FP invigde voteringsanläggningen!

FP skrev ju för många år sedan en motion om att vitalisera kommunfullmäktige och investera i en en voteringsanläggning. Efter nej i kommunstyrelsen fick vi bifall i kommunfullmäktige, men sen har det dröjt ända tills vi ikväll skulle prova en ny anläggning.

Det kära ärendet om cykelvägen i Oxhagen hade ikväll nått sin väg till kommunfullmäktige. Jag yrkade på bifall till affären och tillägg att cykelvägen skulle ha en tidplan. Bengt Sundström begärde votering på vårt tilläggsförslag och FP vann med stor majoritet! Jättekul att vi fick inviga produkten av vårt förslag på detta sätt.

Att jag höll fast vid tilläggsförslaget berodde på att den muntliga uppgiften i kommunstyrelsen om att en cykelväg var på gång, var felaktig. Det fanns inte pengar till cykelvägen och den kan tidigast komma ifråga för upphandling i september. Sen ska anbudsförfarande och nämdbeslut i bästa fall ske i november.
December -april kan den inte asfalteras. Jag hoppas självklart att det nu kan ske snabbare!


Johan Persson bekräftade vid min fråga i "Gyllene stolen" att majoriteten i Kalmar fegar ur när det gäller budget för 2011. De föreslår att de inte kommer att lägga någon budget för 2011 före valet nästa år! De vill också att målen för nettokostnadsandel och självfinansiering för investeringar i fortsättningen ska uppfyllas över en hel konjunkturcykel, oklart hur lång, eller hur vi beräknar. Det bäddar för än mer lättsinne än tidigare och man blir verkligen orolig när man ser hur snabbt de rödgröna valde en skattehöjning! De vill nu plötsligt också att den "nya majoriteten" (kanske ska tolkas Alliansen) ska få ta ansvar för sin budget. Ju fortare desto bättre, innan barnverksamheterna har fått betala ännu mera av evenemangen i Kalmar ....

Så trots att det ekar tomt i kommunens kassa är risken stor för vidlyftiga vallöften från de rödgröna. 2010 års budget är tillsammans med decemberbudget ett steg fram och två steg tillbaka. Nu frånsäger de sig ansvaret att ge besked om ekonomisk inriktning år 2011 före valet.
Det är ett sensationellt besked!

Lärarförbunden demonstrerade helt riktig utanför fullmäktige. De hade dock missat att det är kommunerna och inte staten som är huvudman för skolan. De kommunala företrädarna brukar vara ganska måna om det kommunala självstyret annars, men nu sviktar många.

Inga kommentarer: