I dagens Barometern har jag en artikel angående Linnéuniversitetets lokalisering och ärendet placerades i en arbetsgrupp med inriktningen Elevatorkajen och Hamnen. Min inriktning kan ni läsa här i min artikel.
Det finns alltför många hot mot Hamnen och inför första utredningen skriver man i utredningsunderlaget:
"Hamnen: 23 fast anställda. 45 miljoner i omsättning. Under 2008 omsatte ICA Maxi i Jönköping över 500 miljoner kronor. Kanske fler kan dela på hamnens ytor?"
Denna slutsats visar hur knapphändigt kunskapsunderlaget och intresset för fakta varit inför den vidare utvecklingen.Det är pinsamt och ger ingen bra grund för det fortsatta arbetet.
Sen har vi demokratin, som socialdemokraternas högste företrädare brukar benämna politiskt käbbel. Gäller kommunfullmäktiges beslut eller Johan Perssons omsvängning?
Här är artikeln:
"Fokusera på kvalitet!
Barlastholmen som plats för Linnéuniversitetet”. Så var rubriken på den allra första beskrivningen av uppdraget om ny lokalisering, och är diarieförd 14 maj 2009.
Är planeringen av Linnéuniversitetet tillbaka på ruta ett igen?
Det finns tyvärr de som mest ser hamnen som en utvecklingspotential för andra verksamheter.
Folkpartiet liberalerna bidrog därför till att det blev inskrivet att hamnens utveckling måste värnas, och det tillägget antogs också av majoriteten. En konsultrapport har ytterligare förstärkt hamnens värde för Kalmar kommun, och de flesta inser att välfärden är beroende av att företag kan utvecklas i Kalmar. T.ex. kräver utbildningslokaler samma hänsyn till bullernivåer som bostäder och vårdverksamhet och kan därför hämma en hamnverksamhet i framtiden.
Folkpartiet liberalerna har tagit ställning för Malmen som förstahandsalternativ för universitetets lokalisering, och de ursprungliga skälen för denna placering håller ännu. Därefter Brofästet, som ju är det enda område som tillåter en expansion, för även om elevkullarna skiftar i storlek, förväntar jag mig en så attraktiv forskning och högre utbildning här att Kalmar blir förstahandsvalet. Det går att räkna upp flera attraktiva studentstäder där studenter och lärare har mer än fem minuters cykelväg till universitetet. Tyvärr är socialister så fokuserade på monument, något att peka på, så man glömmer vad som är huvuduppdraget! De som bygger nytt idag, oavsett verksamhet, har fått erfara att det blir väldigt lite kvar i kassan till utvecklingsarbete. Konstmuseet är bara ett exempel.
Kalmar är nu en universitetsstad och vi ska värna om den högre utbildningen som tillför regionen en hög kompetens och också kan bidra till att människor har möjlighet att stanna kvar och bidra till utvecklingen i Kalmar. Ett universitet som arbetar i samklang med näringsliv och samhällsliv, uppskattar också att verksamheter som företagen är beroende av fungerar.
Hade det varit bråttom, hade vi så klart haft en redovisning och förslag om förändring till arbetsutskottet före sommaren, men vi har inte fått några sådana underlag, eller ens en rapport.
Det är utbildningens kvalitet och studiemiljön som sätter ribban för vart studenterna söker. Och det var många som sökte sig till Kalmar! Därför är det bråttom att lyckas, för ryktet är vår bästa följeslagare och marknadsföring. Men i övrigt finns det många skäl för eftertanke då Linnéuniversitet redan idag ligger i en för studenterna attraktiv miljö och kan utvecklas väl både på Malmen och vid Brofästet. Hamnens verksamhet kan enbart utvecklas i ett enda område, och det är hamnområdet."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar