torsdag, juni 10, 2010

Inga skrytbyggen i Nacka

Spårhunden på Östrans ledarsida undrar idag vad terriertiken Inger Hilmansson säger.
Om vad? Om att socialdemokraterna gömmer sig på en herrgård för krismöte om dåliga opinionsiffror. Eller att de försöker överösta Alliansen i Hultsfred? Eller var det sponsringen jag skulle säga något om? Prata på, säger jag för ju mer socialdemokraterna ger skall med "sin politik" desto sämre går det för dem.

Men nu ska jag istället tala om Nackas kommun som i Dagens Samhälle jämförs med mediankommunen i kvalitet och kostnad. I Nacka är moderaterna och Folkpartiet de största borgerliga partierna och styr tillsammans med KD.
Vad som skiljer Nacka från alla andra kommuner är att de strävar efter att invånarna ska få välja utförare av välfärdstjänsterna.
Andel särskilt boende för 80+ var lägre, annars rangordnas Nacka bättre än median.
Allt från medborgarbetyg, företagsklimat och godkända elever i årskurs 9 är mycket bättre och här är det även invånarna som utvärderar verksamheten. Jag har varit på seminarium om Nackamodellen och våra Folkpartister där säger att det varken är dyrare eller billigare totalt sett, det är inte det som är grejen för det viktiga är att invånarna får bestämma mera, och att de kan välja bort det som inte passar dem.

De har en lägre skatt men håller hårt på att skattepengarna ska gå till kärnverksamheten, och det går bra för Nacka! "Vi gör inte allt, och vi bygger inga skrytbyggen, inga prestigeprojekt".

Socialdemokraterna i Nacka vill förstås ha det som i Kalmar! Hög kommunalskatt många prestigeprojekt och kommunal monopolverksamhet.

Inga kommentarer: