onsdag, juni 02, 2010

oppositionens utrymme krymper!

På senaste kommunfullmäktige hade jag en fråga till kommunstyrelsens ordförande angående kommunens styrdokument som tar allt vidare svängar kring fullmäktige.
Ja, inte de små korta på två sidor om tobakspolicy och liknande som fortfarande vandrar hela vägen och beslutas i kommunfullmäktige.

De styrdokument som jag nämnde i min fråga är t.ex. parkeringsnorm,grönstrukturplan och vindbruksplan som först ska på samråd. Normalt brukar man efter samråd ha en process där vi förtroendevalda får se de synpunkter som kommit in och sedan i kommunfullmäktige ta ställning till det slutliga beslutet.
Är det någon skillnad om de redovisas i arbetsutskottet eller beslutas i kommunfullmäktige?
Ja!
Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet och det enda ställe där invånarna har makt att tillsätta och avsätta ledamöter genom personval. Succesivt har det dock förminskats till att behandla formaliteter, eller som en arena för diskussion kring interpellationer och motioner. Bryr sig någon om att fullmäktige förminskas? Nej alla säger sig vilja värna demokratin, men hur? Vad gör media? Vem bryr sig?

Många ärenden bollas istället fram och tillbaka så länge innan de når arbetsutskottet, att det alltid är bråttom när det når kommunstyrelsen.
Vem vill då vara den som reserverar sig eller skickar på återremiss för att det inte finns ett tillräckligt bra beslutsunderlag? Kommunen beskylls ju ofta för att ta lång tid på sig. Redan här krymper oppositionens möjlighet att påverka betänkligt.

Grönstrukturplanen har utretts sedan 2005 och parkeringsnormen var färdig redan år 2006. Ändå har man inte under dessa år valt att lägga fram dem i kommunfullmäktige för diskussion och beslut.Utan vindbruksplanen förlorar kommunen handlingskraft och riskerar att tveksamma områden används innan mera lämpliga områden tas i bruk.

När ärendena hamnar i den politiska processen är det plötsligt bråttom eller planerar majoriteten att bara helt sonika ta fram styrdokumenten samtidigt som den översiktsplan de ska ligga till grund för. Majoriteten har stärkt sin makt ytterligare men vem bryr sig?

Inga kommentarer: