Sedan finanskrisen hösten 2008 har Kommuninvests utlåning ökat kraftigt, liksom antalet medlemmar. Idag är 241 kommuner och 7 landsting medlemmar i Kommuninvest. Utlåning 2009: 123,6 miljarder. Det har antytts att staten (liksom i Haninge) skulle vara någon garant för Kommuninvest men så är inte fallet.
Rusningen till Kommuninvest på grund av bättre villkor än hos bankerna har bidragit till stora kostnader i kommunerna. Kommuninvest är nu den största långivaren till kommunerna och för att fortsättningsvis kunna erbjuda bra finansieringslösningar även i kommande kriser behöver Kommuninvest ett större kapital. Man vill ju inte framstå som svag gentemot andra aktörer och då stärker man musklerna med lite skattepengar! Lätt som en plätt!
Detta hade vi att behandla idag på arbetsutskottet .
Man föreslår kommunfullmäktige besluta att genom förlagslån låna ut högst 11,5 miljoner kronor till Kommuninvest ekonomiska förening. Det är lätt att vara generös med andras pengar, och jag undrar om någon hade satsat sina egna i denna ”kommunala bank”.
Man lånar först billigt, men sätter sen in skattebetalarnas pengar i pant. Jag gissar att Kommuninvest blir nästa bubbla som spricker. Men först kommer de säkert fler gånger till kommunen för att få lite nya friska pengar, som majoriteten i Kalmar kommun gjorde med Salve tills den bubblan brast. 20 miljoner i sjön. För Kommuninvest är den totala lånesumman av kommunerna denna gången en miljard!
Får det konsekvenser? Det kan ju vara så att man biter sig själv i svansen med en alltför hög upplåning totalt. Kostnader ökar och driver upp kostnader i kommunen så att människor får mindre över i den egna plånboken.
De som förlorar är de som är också de som är beroende av skolor, fritidsgårdar och omsorgsverksamhet, för det är där de 11,5 miljonerna skall tas.
Jag ville inte att kommunen skulle gå med i Kommuninvest och jag har blivit än mer övertygad om att det var rätt.
Detta var säkert bara första inbetalningen för att få låna billigt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar