Bland anmälningsärenden till arbetsutskottet i morgon finns ett svar på ett brev som i februari inkom till Kalmar kommun från Samfundet Sverige Israel i Kalmar län.Man vill i brevet fästa uppmärksamheten på ”fredsdemonstrationen 17 januari i Kalmar då hakkors, terroristflaggor och skanderande mot fred förekom, och där politiker deltog men inte agerade. Vem är ansvarig?
I svaret, skrivet av kommunstyrelsens ordförande, hänvisas till att man på januari kommunfullmäktigemöte tog starkt avstånd till det inträffade. Det är självklart, men anledningen till att detta överhuvudtaget diskuterades på kommunfullmäktige var attFp hade en interpellation med rubriken ”Följer vi vårt handlingsprogram”? Detta program syftar just till att kommunen vid grova hatbrott ska agera. Handlingsprogrammet konstaterar också” Hur det politiska systemet bemöter antidemokratiska yttringar har både praktisk och symbolisk betydelse för engagemanget i samhället i stort.
”Vad Fp då efterfrågade på kommunfullmäktige var en redogörelse varför inte handlingsplanen hade följts efter att den urartade ”fredsdemonstrationen" blivit känd”. I svaret på brevet till Samfundet finns även ett utdrag ur svaret på interpellationen. Så är även följande ett utdrag därifrån:”Händelsen den 17 januari är mycket allvarlig. Min uppfattning är att det är hets mot folkgrupp och uttrycker antisemitism. Mot den bakgrunden är det en fråga för rättsväsendet och händelsen utreds nu av polisen.Jag beklagar och är bekymrad över att inte någon av politikerna som deltog vid demonstrationen agerade med att polisanmäla direkt på plats och tydligt tog avstånd med krav på att plakaten skulle tas bort. Detta stämmer inte överrens med inriktningen i ”Handlingsplanen vid grova hatbrott”.Även om händelsen är allvarlig så är den ej så extraordinär allvar-lig och omfattande att den kräver att krisledningsgruppen samman-kallas. En uppfattning som delas av ansvarig tjänsteman. Att jag någon dag senare skulle kalla in krisledningsnämnden faller på sin egen orimlighet”.
Även om inte krisledningsnämnden inkallas kan man ju tycka att kommunstyrelsens arbetsutskott kunde ha sammankallats tillsammans med polis och andra berörda till ett extra möte. Ibland måste man agera i efterhand ! Så skedde när insparken till gymnasiet spårade ur och polisen inte räckte till.Här hänvisas i svaret på interpellationen endast till att detta är polisens sak att sköta.Om det är så, kan vi spara den tid det tar att skriva tjusiga handlingsplaner och åtgärdprogram som först tar en massa energi och tydligen är avsedda att ligga på hyllan som ett slags alibi.
Det var ju ändå en väldig tur för majoriteten att Fp skrev interpellationen. Nu kunde KS-ordförande i brevsvaret hänvisa till den diskussion som Fp initierat i kommunfullmäktige.Imponerande handlingskraft?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar