fredag, mars 27, 2009

P-avgifterna ska förändras!


P-avgifterna ska förändras!
Välkommet beslut att de rödgröna backar! Deras beslut för någon månad sedan var både dåligt taimat och dåligt underbyggt. Johan Persson har i sin argumentation hävdat att han och centrumföreningens aktörer varit helt överens om tagen i parkeringsfrågorna. Åter gör den rödgröna majoriteten i Kalmar en brandutryckning och förslaget till beslut presenteras först för media så som vi övriga partier vant oss vid i Kalmar.

Under tiden för presskonferensen satt jag och lyssnade på företrädare för skolan vilket var mycket intressant och nog så viktigt när barnkullar minskar och de ekonomiska förutsättningarna urholkats sedan länge.

Någon verklig lösning på parkeringsfrågorna presenteras inte, ser jag efter en blick på webben, men det kanske blir en ny utredning före valet, såsom före 2002 och 2006.
Nedan den reservation som FP lade vid majoritetens beslut om höjda och utökade P-avgifter.

Reservation
”Det finns få frågor i Kalmar kommun som är mera utredda än parkeringsfrågorna. Sedan år 2000 har olika förslag diskuterats, men alla har hittills fastnat i någon utredning. Parkeringsutredningen, år 2007, visar ett stort parkeringsbehov i stadskärnan och i den efterfrågas också en politisk viljeinriktning.
Till dagens beslut bifogas en handlingsplan, som föreslår ännu en utredning av parkeringar att lägga till de tidigare utredningarna. Det borde varit gjort sedan länge, för det är nu hög tid att gå från ord till handling.

Handeln i stadens yttre områden expanderar och det är glädjande. För att även stadskärnan ska utvecklas i denna expansion ska vi kunna erbjuda bilburna besökare en parkeringsanläggning som motsvarar de redovisade behoven i parkeringsutredningen. Utvecklingen av en attraktiv kollektivtrafik ska fortsätta, liksom en upprustning av cykelvägnätet.
50 % tar redan cykeln eller går till jobbet och det är bra.
Kraftfulla åtgärder mot olovligt nyttjande av parkering för personer med funktionsnedsättning skall självklart användas.

Taxehöjningar i kombination med platsbrist riskerar att mota ut bilisterna, med försämrade förutsättningar för företagare och boende i stadskärnan. Att tre miljoner anvisas för kostnader förknippade med prisökningen bl.a. parkeringsmätare, är ett slöseri i sig, eftersom ytorna snart ska bebyggas.
Parkeringsintäkterna överstiger redan idag kostnaderna för parkeringssystemet och de ökade taxorna beräknas ge kommunen ytterligare 4 miljoner netto. Framtida parkeringsintäkter borde istället destineras till en parkeringsanläggning och en förbättrad service i centrum.
Folkpartiet liberalernas inriktning syftar till att skapa tillräckligt med parkeringsplatser för boende, anställda och besökare. Först därefter ska kommunen se över parkeringsavgifterna i en helhetslösning.”

Inga kommentarer: