onsdag, mars 18, 2009

Skolan under luppen!

Det går nog inte en dag utan att vi förtroendevalda har en skolfråga att sätta oss in i.
Ett tankeväckande brev har inkommit till kommunen från läkarförbundet,tandläkarförbundet och vårdförbundet. Bara tre av tio läkare,skolsköterskor och tandläkare anser att kommunen eller landstinget ger dem möjligheter att arbeta i riktning mot folkhälsomålen!

Folkpartiet liberalerna lade för några år sedan en motion där vi vill öka tätheten på skolsköterskor just på grund av att så mycket mer tid går åt till en utökad problematik att ta hand om i skolan. För lite tid blir över för det förebyggande och framåtsyftande arbetet.
Vi har också anvisat startpengar för detta i vår budget. Vi fick avslag i kommunfullmäktige på våra förslag men fortsätter förstås att prioritera kärnverksamheterna även framöver.

Några engagerade gymnasielärare har anordnat en skolresa för sina elever som läser italienska.
Nu pågår en debatt i tidningarna om formerna för dessa resor och om man ska ordna skolresor som eleverna måste bekosta själva. Ja, man skulle ju som lärare tappa sugen för mindre!
En debatt pågår där Johan Persson utlovar i tidningen en hård debatt från S i gymnasieförbundet! Den har hittills uteblivit, men är ju härmed beordrad uppifrån.
Nu ska skolinspektionen kolla lagligheten i det hela, och det är väl bra. Jag hoppas dock att vi även i fortsättningen kan hoppas på ett sådant engagemang från lärarkåren.

I gymnasiet är man halvvägs in i vuxenvärlden med alla de val som ska göras.

Jag hoppas också att barn som uppnått gymnasieåldern kan få den här chansen att göra en resa, som man kanske aldrig haft möjlighet med sina föräldrar. Den som behöver har ju haft chansen att jobba extra på fritiden i två år för att få ihop pengarna. Den som inte har lust att träna italienska eller väljer något annat, måste inte!
Det tycker jag är bra, för vi måste få lov att välja olika saker. Vi måste få vara olika!

Inga kommentarer: