torsdag, augusti 05, 2010

Socialdemokraterna kastar sten i glashus!

Kom ihåg att socialdemokraterna är en av ingenjörerna bakom det nuvarande pensionssystemet. Men nu kan de ha mage att inte kännas vid överenskommelsen.
Många pensionärer har en väldigt låg pension, men de har aldrig fått någon lättnad av den tidigare socialdemokratiska regeringen.

Alliansregeringen har kompenserat de fattigaste pensionärerna två gånger för lågkonjunkturen som, enligt pensionsöverenskommelsen, ger mindre i pension.

Men regeringen har gjort något som är mycket viktigare för de pensionärer som har behov av extra omsorg och vård. Man har sett till att människor får vård tidigare, eller får välja någon som de hellre vill bli behandlad av.
Regeringen har avsatt en halv miljard kronor per år mellan 2007 och 2011 i så kallat investeringsstöd. Pengarna ska gå till särskilda boenden och trygghetsbostäder, men det är kommunerna som ska se till att det byggs.

Socialdemokraterna lovade i 2002 års val 10 000 fler särskilda boenden. Under deras tid blev det 10 000 färre. Med socialdemokraternas kvarboendeprincip är nu så många så hjälpbehövande på de särskilda boenden, att anhöriga inte vill att deras föräldrar ska komma dit. Därav det "minskade behovet".

Dagens Nyheter har granskat hur alliansens vallöften för pensionärerna har hållits. Samtliga viktiga löften som gavs har prickats av från listan. Exempelvis har äldreomsorgen tagit del av drygt 1,3 miljarder kronor per år i satsningar på förbättrad kvalitet. Pengarna har gått till bland annat näringsrikare mat och bättre läkartillgång.
Den så kallade LOV-reformen, där äldre själva ska få välja särskilt boende och hemtjänst, har inletts på många håll i landet. 175 kommuner har infört eller bestämt sig för att införa fritt val, enligt Socialstyrelsen.
Om vi vinner valet blir det en av de första reformerna i Kalmar.
Om socialdemokraterna vinner får man välja kommunen eller kommunen.

Inga kommentarer: